Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Τι είναι η Γενική Συνέλευση;
Η Γενική Συνέλευση της σχολής είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να υψώσει ανεξάρτητα το δικό του λόγο, να θίξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να προτείνει λύσεις. Ο κάθε φοιτητής, λοιπόν, ανεξάρτητα από το αν ανήκει σε κάποια παράταξη ή όχι, έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις πολιτικές του προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπό συζήτηση στο σύλλογο. Μέσα από τη διαπάλη ιδεών και επιχειρημάτων που αναπτύσσεται, ο σύλλογος καλείται να πάρει απόφαση ανοιχτά και αμεσοδημοκρατικά και όχι δίνοντας λευκή επιταγή σε λίγους και εκλεκτούς. Είναι η διαδικασία εκείνη όπου οι φοιτητές αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους.
                Βέβαια αυτή η έννοια χάνεται από τη στιγμή που δεν την αντιλαμβάνεται μεγάλο μέρος του Φ.Σ. Στις τελευταίες συλλογικές διαδικασίες υπήρχε μια εικόνα απαξίωσης της ουσίας της Γ.Σ. Αυτό που τονίζουμε είναι ότι χωρίς την ουσιαστική συμμέτοχη των ίδιων των φοιτητών, η Γ.Σ. χάνει το νόημά της και δίνει το πράσινο φως σε όργανα όπως π.χ. το Δ.Σ. να παίρνουν αποφάσεις. Ως Clandestino- Ε.Α.Α.Κ. καλούμε να υπάρχει συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου και να παλέψουμε ώστε γίνεται τακτικά με αποτέλεσμα να μην αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Συνεχίζουμε τη μάχη που δίνουμε τόσα χρόνια, ώστε οι γενικές συνελεύσεις να αποτελέσουν ξανά πραγματικότητα

Πέρα από τις Γ.Σ. υπάρχουν και άλλα όργανα λήψης αποφάσεων λιγότερο άμεσα και δημοκρατικά, όπως:
·         Τα Διοικητικά Συμβούλια, που είναι ένα κλειστό γραφειοκρατικό όργανο που αποτελείται από 7 μελή(φοιτητές) οριζόμενοι αναλογικά μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Ο ρόλος του Δ.Σ. είναι να παρακολουθεί τα Τμήματα(γενικές συνελεύσεις καθηγητών) και να εκπροσωπεί την απόφαση της Γ.Σ. σε αυτά.
·         Τα Τμήματα, που είναι η γενική συνέλευση καθηγητών και λαμβάνονται αποφάσεις σχετιζόμενες με τη λειτουργία της σχολής. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν και οι φοιτητές.
·         Η Σύγκλητος, που πρόκειται για ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο πρύτανης, οι πρόεδροι των τμημάτων, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπρόσωποι των φοιτητών ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Οι αποφάσεις που παίρνονται αφορούν μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο και τη φοιτητική κοινότητα χωρίς να λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η γνώμη και τα συμφέροντα της θιγομένης πλειοψηφίας των φοιτητών.









Εμείς σε όλα αυτά απαντάμε με τα εξής:

Ø  Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις
Ø  Καμία αρμοδιότητα στο Δ.Σ. παρά μόνο ενημέρωση του φοιτητικού συλλόγου


Είμαστε ενάντιοι στις λογικές της αδιαφορίας, της ανάθεσης και της εκπροσώπησης. Απέναντι σε αυτούς που (αυτό)ορίζονται να αποφασίσουν ερήμην των φοιτητών για τις τύχες τους και αυτούς που υποβιβάζουν και αμφισβητούν τις συλλογικές διαδικασίες απέχοντας από αυτές και εμφανίζονται μόνο την περίοδο των εκλογών, το σχήμα προτάσσει τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων., δηλαδή τις Γ.Σ. που δίνουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη συνδιαμόρφωση της άποψης που θα εκφράσει ο σύλλογος της σχολής.
Όσο αφορά τα όργανα συνδιοίκησης, το σχήμα δε συμμετέχει αλλά παρεμβαίνει σε αυτά, προκειμένου να διασφαλίσει το φοιτητικό έλεγχο και να αντιστρέψει τη λήψη αποφάσεων από συντεχνίες καθηγητών και παρατάξεις, αποφάσεις οι οποίες σχεδόν πάντα έρχονται σε σύγκρουση με τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητών. Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες αποτελούν αναγκαιότητα όχι μόνο για τη ζύμωση των διαφορετικών απόψεων αλλά κυρίως για τη συγκρότηση της δράσης με στόχο την κοινωνικοποίηση της απόφασης, δηλαδή η καθημερινή δράση και πρακτική του συλλόγου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και διεκδίκηση αυτών που του ανήκουν, με την παρέμβασή του τόσο στη σχολή όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

ΜΕ ΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου